Król w mojej kuchni – serce.

Jeszcze pół roku temu nie uwierzyłabym, że ulubionym moim mięsem będzie serce. A jednak..

Pieczone serducho wieprzowe + leczo warzywne.

serce wieprzowe


  • 1 serce wieprzowe 
  • 1/2 bakłażana
  • papryka
  • czosnek
  • cukinia
  • passata (pomidory w puszcze lub po prostu pomidory)
  • ocet balsamiczny, rozmaryn, sól i pieprz + dodatkowo liść laurowy
  • oliwa z oliwek

1. Wpierw oporządziłam serducho (wycięłam to co twarde i oczyściłam ze wszystkiego co mi się nie podobało) i pokroiłam je na 4 mniejsze kawałki. W moździerzu roztarłam 1 ząbek czosnku, rozmaryn i pieprz, a następnie powstałą papką natarłam kotleciki z serca. Polałam delikatnie octem balsamicznym i odstawiłam na 20 minut. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do 200 stopni na termoobiegu. serce w rozmarynie

2. Pokroiłam warzywa w kosteczkę. Cebulę i jeden ząbek (pokrojone dowolnie) czosnku zeszkliłam na oliwie w garnku i dodałam resztę warzyw oraz łyżkę wody. Poddusiłam pod przykryciem. Gdy cukinia puściła wodę dolałam passatę, zakryłam garnek oraz zostawiłam niech samo się robi. Pod sam koniec doprawiłam: łyżeczką papryki słodkiej mielonej, solą, rozmarynem i pieprzem.

3. Plastry serca osuszyłam delikatnie ręcznikiem papierowym, wyłożyłam do naczynia żaroodpornego (nasmarowanego delikatnie oliwą). Ja dodałam jeszcze między serca plastry bakłażana, papryki i pół ząbka czosnku pokrojonego drobno, ale nie jest to konieczne. Serce wylądowało na 30 minut w piekarniku (ostatnie 5 minut z funkcją grill+termoobieg).


Jakoś tak mi się złożyło, że zarówno leczo jak i serca wyszły w tym samym czasie. Nie wygląda imponująco, ale zdecydowanie nadrabia smakiem.

leczo i serce

Reklamy

2 thoughts on “Król w mojej kuchni – serce.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s