Omlet – przepis baza.

Czasami wstaję i tak po prostu nie mam ochoty komplikować sobie życia. Wyciągam z lodówki dwa jajka, boczek i co tam tylko znajdę w warzywniku. Powstaje omlet, najprostsze i najlepsze śniadanie świata.

Omlet 

omlet solo


  • 2 jajka
  • sól, pieprz + dowolne dodatki (u mnie boczek)
  • tłuszcz (masło klarowane, olej kokosowy, smalec itp.)
  • dobre chęci i cierpliwość

1. Jajka wbić do miseczki i doprawić. Rozbełtać widelcem na w miarę jednolitą masę.

jajka na omlet i rozbeltane

2. Na dobrze rozgrzanej patelni rozpuścić tłuszcz i rozprowadzić go na całej powierzchni. Najlepiej ręcznikiem papierowym. Zmniejszyć ogień na mały i wylać masę jajeczną. Żeby omlet zrobił się szybciej można go nakryć pokrywką.

3. Gdy jajka zetną się lekko pod spodem poważyć boki omletu i delikatnie przelać jeszcze płynną masę z góry pod spód (tylko na brzegach). Podsmażyć. (Spód powinien zrobić się na tyle sztywny, żeby dało się go przełożyć, ale nie przewracamy omleta na drugą stronę)

4. Na środku omleta położyć nasze dodatki i zwinąć w sposób dowolny (na pół, w kopertę – zależy od naszej inwencji). Podsmażyć jeszcze chwilę. Zsunąć delikatnie na talerz i to by było na tyle. Omlet zdecydowanie jest najlepszy na ciepło, więc nie ma co czekać tylko trzeba jeść.Stopień wysmażenia zależy tylko od preferencji.

omlet z dodatkami


Przepisów na omlet jest tyle ilu ludzi, którzy go robią. Wiem, że niektórzy doprawiają dopiero po zrobieniu, zwijają w określony sposób lub obowiązkowo przykrywają podczas robienia (jak dla mnie nie ma różnicy prócz czasu). Są też tacy którzy nie zwijają, nie przelewają tylko po prostu przekładają go na drugą stronę i podsmażają mocno z obu stron. Przepis powyżej to po prostu mój omlet, taki jaki ja robię i najbardziej mi smakuje.

Bawcie się, kombinujcie i eksperymentujcie. Znajdźcie swój sposób na proste dwa jajka z dodatkami.

Advertisements

One thought on “Omlet – przepis baza.

  1. Pingback: Instagram mnie podsumował! | Emkreacja.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s