Pstrąg się napatoczył.

Wysłałam M. po dwa pstrągi, średnie. Wrócił z jednym ogromnym – to nie problem. Dawno ryby nie było na obiad, a ochota się przywlokła do głowy.

Pstrąg pieczony z rozmarynem

pstrąg na talerzu

  • 1 duży pstrąg (wypatroszony)
  • Pomidor
  • Cytryna
  • Cebula
  • Oliwa z oliwek
  • Rozmaryn
  • Duszone buraki (przepis)

1. Pstrąga umyć i osuszyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia (ewentualnie folii). Do środka wsadzić 3 plasterki cytryny i delikatnie posolić rybę.

pstrąg solo

2. Wierzch skropić oliwą z oliwek, posypać solą i rozmarynem. Pomidora pokroić według uznania i ułożyć wokół pstrąga. Cebulę poszatkować w piórka i ułożyć na rybie. Zawinąć w papier – jak cukierek.

pstrąg z pomidorami

3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i wsadzić naczynie z rybą na ok. 25-30 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, odłożyć do lekkiego przestygnięcia i delikatnie rozwinąć papier. W środku znajdziemy pysznego pstrąga, ciepłego pomidora i poszatkowaną cebulę – wszystko zdatne do spożycia.

pstrąg upieczony


Ja zjadłam na raz połowę ryby, do której poddusiłam na wodzie i oleju kokosowym buraka. Druga część pojedzie ze mną do pracy i umili porę obiadową.  Prosty i dość szybki obiad, który dał F. wiele radości podczas robienia. Ryba (jak to ryba) była śliska i podczas opłukiwania „skakała żwawo” w moich rękach. Moje dziecko w tym czasie zanosiło się ze śmiechu nad swoim rosołkiem od babci. Jeszcze nie wiedział, że w lodówce czeka na niego pieczeń rzymska z jajkiem – a jak się dowiedział, to nie było już mu tak do śmiechu. Tak jak pisałam, każdy ma u mnie w domu inny obiad. Kiedy ja robię swój, F. i M. przeważnie mają coś w lodówce z darów od Teściowej. Ja już nie chcę ryzykować.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s