Delikatna zupa pomidorowa.

Z całego kuraka do pieczenia poszła tylko część – sporo zostało i nie mogło się zmarnować. Ta właśnie reszta stałą się lekkim bulionem, na którym powstała zupa pomidorowa ze zmiksowaną marchewką. Zupa raczej z tych biednych, ale smacznych.

Dla F. obiadowa, dla mnie kolacyjna.

Zupa pomidorowa ze zmiksowaną marchewką.

bulionowa


  • Resztki kurczaka po Pieczonym kurczaku na batatach (szyja, kuper, mostek – jednym słowem ścinki)
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • Szklanka passaty pomidorowej
  • Przyprawy: bazylia, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, śliwki suszone niesiarkowane (opcjonalnie)

1. Resztki kuraka umyć i zalać zimną wodą. Zagotować. Cebulę przekroić na pół i opalić (w moim przypadku na suchej patelni – indukcja ma swoje ograniczenia). Marchewkę umyć porządnie lub obrać i pokroić w talarki.

2. Po zagotowaniu wody z mięsem zdjąć szumowiny i wrzucić warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i suszone śliwki. Teraz nasz delikatny bulion powinien popyrkać sobie minimum godzinę.

3. Po tym czasie wyciągnąć wszystko z bulionu i przecedzić go przez sitko do innego garnka. Dorzucić ugotowaną marchewkę, dolać passaty, dorzucić bazylii i zagotować. Zestawić z kuchenki i zmielić blenderem do jednolitej konsystencji. Zagotować ponownie i to by było na tyle.

pomidorowa z marchewka

F. zupę zjada na ciepło z makaronem lub groszkiem ptysiowym. Ja wolę ją na kolację, na zimno i bez dodatków. Jest delikatna w smaku, ale to wszystko zależy też od tego jak ją doprawimy. Mój bulion do niej był biedny ponieważ nie przewidziałam włoszczyzny razy dwa na zakupach. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby skorzystać z gotowego już znalezionego w lodówce lub po prostu zrobić taki na bogato.


Dziś wzięłam, też F. ze sobą na zakupy wykorzystując wolny piątek. „Jajków od szczęśliwych kurków” nakupiliśmy, jabłko dostał Młody w gratisie i zaliczył siedzenie na betonie pod Spiżarnią Beskidzką kiedy miła Pani szukała mi kiełbasy bez cukru. Spodziewałam się, że będzie gorzej.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s