Śniadanie niespodzianka.

Otwieram rano lodówkę – jajka, avocado i jabłko. Jednym słowem: pole do popisu i śniadanie eksperyment. Lubię omlety, takie z dodatkiem. A to marchewkę zetrę do środka, a to wykombinuję fritattę. Było więc tylko jedno rozwiązanie.

Omlet z jabłkiem

omlet z jabłkiem na talrzu


  • 1 jabłko średniej wielkości (najlepiej kwaśne, ja miałam starą polską odmianę – zagadkę)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • Cynamon
  • ½ łyżeczki oleju kokosowego

1. Jabłko zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Jajka rozmieszać w osobnej misce z mąką kokosową i siemieniem lnianym. Dodać do jabłek, dosypać cynamonu i dokładnie wymieszać.

2. Na patelni roztopić olej, rozsmarować na całej powierzchni ręcznikiem papierowym i wylać mieszankę jajeczną. Smażyć na raczej mniejszym ogniu, pod przykryciem, aż się zrumieni. Przełożyć na drugą stronę i dosmażyć już bez pokrywki. Podawać z dowolnymi dodatkami.

SONY DSC


Przekładanie tego omleta było wyzwaniem, bo należy on raczej do delikatnych. No ale nie takie rzeczy się już w kuchni robiło.. Mały talerzyk przyłożyć do omleta na patelni, jednym sprawnym ruchem obrócić patelnię (trzymając talerzyk) i zsunąć delikatnie omlet drugą stroną na patelnię. Ot cała filozofia. Zjadłam go z tahini, sezamem i podsmażonym avocado.

Moje awokado żyło własnym życiem. Było w połowie dojrzałe, dosłownie. Dlatego jest podsmażone, bo smak był dobry – tylko konsystencja jednej połowy (tej bez pestki) była zła. Przy pestce ładnie zmiękło, wręcz się rozpadało. Natomiast sama pestka zdrewniała. Pestki z awokado będą mi się śnić.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s