Mielone, raz!

Wolny piątek dał mi okazję do upichcenia czegoś innego niż spaghetti z mięsa mielonego. Bo to jednak najlepiej nowe rzeczy smakują na świeżo, a nie odgrzewane na drugi dzień w pracy. A jeszcze siostra przyjechała w odwiedziny, więc i recenzent się znalazł.

Pulpety w sosie pomidorowym

pulpetowe sloneczko


  • 350 g mięsa mielonego (np. jagnięciny jak u mnie)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki konopnej
  • 250 g Passaty
  • 50 ml mleczka kokosowego
  • Cebula
  • Czosnek
  • Przyprawy: sól, garam masala
  • Masło klarowane

1. Cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę. Połowę podsmażyć na maśle do zeszklenia i odstawić do przestygnięcia.

2. Mięso umieścić w misce, wbić do niego jajko i wsypać łyżkę mąki konopnej oraz przyprawy. Dodać wystudzoną cebulę z czosnkiem.  Wymieszać ręką do połączenia składników i uformować kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego.

3. Roztopić masło na patelni i wrzucać kuleczki na rozgrzany tłuszcz lekko je spłaszczając. Obsmażyć z obu stron. Zdjąc z patelni.

4. Wrzucić na pozostały tłuszcz drugą połowę poszatkowanej cebuli i czosnku – zeszklić. Wlać passatę, doprawić solą i bazylią, zagotować i dolać mleczko kokosowe. Gdyby okazało się za rzadkie można dolać wody, ale powinno być w sam raz. Dorzucić spłaszczone kuleczki z mięsa mielonego i dusić pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i odparować sos do ulubionej konsystencji.

SONY DSC


Jak widać na załączonym obrazku moja ulubiona konsystencja nie jest wyględna. No cóż chyba jeszcze sporo upłynie czasu zanim nauczę się robić apetyczne zdjęcia rzeczy niewyględnych. Sens w ćwiczeniu jest taki, że następna na tapecie znów jest wątróbka i może będzie lepiej. Muszę dać sobie szansę. Do tego pieczarki pieczone nadziane jajkiem (nie rozbełtanym tylko w całości takie wielkie kapelusze znalazłam!) i pokrojona papryka. Na drugi dzień sobota i pulpety w sosie zjedzone w towarzystwie pieczonego batata. Po treningu. Na zimno. Było pyszne.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s