Gdy pomysłu na kolację brak.. – szakszuka z brokułem,

Szakszukę robię bardzo często. Jako dodatek i samodzielny posiłek. Po prostu uważam, że jest pyszna i idealna. Kolejna potrawa, która pojawiła się w mojej kuchni nagle i zawojowała ją po całości.

Szakszuka z brokułem

szakszuka


  • 2 pomidory
  • ½ brokuła
  • 2 jajka
  • 5 czarnych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ czerwonej cebuli
  • Przyprawy: sól, pieprz, bazylia
  • Masło klarowane (lub inny tłuszcz: olej kokosowy, smalec)

1. Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie półtwardy (lub na parze). Odcedzamy na cedzaku przelewająć zimną wodą.

2. Na maśle klarowanym zeszklić poszatkowaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojonę w kostkę pomidory i oliwki. Podsmażyć na patelni przez około 5 minut i wmieszać brokuła.

3. W warzywach zrobić dwie dziury, w które wbić delikatnie jajka. Zmniejszyć ogień, doprawić przyprawami według uznania i pod przykryciem gotować aż białko się zetnie. Żółtko powinno pozostać płynne lub półpłynne. Zajmie to około 3-5 minut.

szakszuka 2


Jak mam ochotę na szybką kolację, a w lodówce wieje pustką – koniec tygodnia – to powstaje właśnie takie cudo z dodatkami. Robię wtedy z jednym jajkiem i łączę z kromką w 5 minut lub rybą. Czasami jednak nachodzi mnie ochota, żeby po prostu zjeść jajko na kolację bez dodatków. I tak też się stało w tym przypadku.


Poniżej inne szakszuki. Mniejsze ale z dodatkiem.

* z boczniakami i kromką w 5 minut z salcesonem.

* klasyka z samych pomidorów.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s