Burgery wołowe.

Siedzę i myślę: źle rozplanowałam. Nic nie mam. Ani się podzielić nie mogę, ani ugotować czegoś nowego bo pustka w głowie i plany na jutro. Nagle olśnienie! Są, zaległe. Ostały się gdzieś w albumie ze zdjęciami. I już jakby świat radośniejszy. Tylko pogoda beznadziejna.

Burgery wołowe

burgery od góry


  • 300g wołowiny mielonej
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • Przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki garam masala
  • Tłuszcz do smażenia (olej kokosowy, smalec)

1. Na tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek pokrojone w dowolny sposób. Odstawić do ostygnięcia.

2. Do mięsa wbić jajko, dodać wystudzoną cebulę z czosnkiem i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać ręką ugniątając między palcami aż da się formować burgery.

3. W ręce formować średniej wielkości kulkę i lekko spłaszczać (mnie wyszły 4). Rozgrzać patelnię (tłuszcz może być ten co zostało po smażeniu cebuli) i obsmażyć dokładnie z każdej strony burgery.

burgery z boczku

To było w jakiś weekend. Poznaję po buraczkach :) Na wierchu maźnięte są chrzanem i musztardą dijon.

Edit.

Buraczki

  • 1 burak
  • Olej kokosowy
  • Przyprawy: sól

1. Buraka nasmarowanego/polanego olejem kokosowym owinąć folią spożywczą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec zawiniątko przez 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piec (można zostawić buraka w środku do całkowitego ostygnięcia – ja tak zrobiłam). Ostrożnie odwinąć, obrać skórkę i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Posolić odrobinę do smaku, wymieszać. Można przed podaniem podgrzać delikatnie w garnuszku.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s