Od środy chodzi mi po głowie to śniadanie. Dojrzewał we mnie pomysł. Potrzebowałam czasu i warunków, żeby zmielić len złocisty.

Marchewkowa siemianka

siemianka z marchewką


  • 1 średnia marchew
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 łyżki lnu złocistego
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka tahini

1. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Len zmielić w młynku na proszek i wymieszać w misce z mąką kokosową.

2. Mleko kokosowe zagrzać w garnuszku z tartą marchewką. Dodać ‚mąki’ i energicznie zamieszać. Zmniejszyć ogień do minimum i podgotować około 4-5 minut. Zdjąć z ognia po tym czasie i wmieszać rozbełtane jajko. Można podgotować jeszcze przez około 2 minuty na najmniejszym ogniu. Przełożyć do miski i polać tahini.


Zjadłam grejpfruta. Czekał w lodówce od 2 tygodni, aż znajdę pomysł z czym go zjeść. Pasował idealnie do siemianki. Sobotnie dogadzanie nawet na detoksie działa.

Reklamy