Projekt – śniadanie X – frittata śniadaniowa

Pusta lodówka. Prawie dosłownie. Najważniejsze, że są jajka. Zrobiłam więc na śniadanie coś co niezmiennie kojarzy mi się dobrze.

Frittata śniadaniowa

fritatta


  • 3 jajka
  • Przyprawy: sól, pieprz
  • Tłuszcz do smażenia (u mnie smalec)
  • Dowolne dodatki (miałam pomidora, oliwki, boczek i kiełbasę szynkową)

1. Jajka rozbełtać w misce z solą i pieprzem. Nastawić piekarnik na 200 stopni.

2. Rozgrzać patelnię z tłuszczem i wylać jajka. Zmniejszyć grzanie do minimum i przykryć pokrywką. Gdy wierzch ‚omleta’ zrobi się lekko ścięty wyłożyć na niego dodatki.

3a. Wstawić patelnię do piekarnika i piec przez 10 minut.

3b. Jeżeli nie mamy patelni, której można używać w piekarniku: zsunąć lekko ścięty omlet na talerz, przykryć patelnią i szybko obrócić. Smażyć pod przykryciem aż będzie gotowe.


Kojarzy mi się ten omlet z pizzą. Posypałam też moją frittatę dodatkowo bazylią i garam masala. Tak mi się zdrowo sypnęło.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s