Danie główne: Polędwica wieprzowa w pieczarkach

Obiad na niedzielę. Odrobina tradycji w mojej kuchni zagościła. Smakuje jak wygląda – pychota.

Polędwica wieprzowa z rozmarynem w sosie pieczarkowympolędwica wieprzowa


  • Polędwica wieprzowa
  • Olej kokosowy do smażenia i marynaty
  • Przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn
  • 300 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • Garść suszonych grzybów
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • szklanka wody

1. Polędwicę wieprzową natrzeć olejem i przyprawami. Odstawić do lodówki na około godzinę (na talerzu, przykryte folią aluminiową)

2. Obrać i pokroić w kostkę pieczarki i cebulę. Rozgrzać patelnię (taką, którą można wsadzić do piekarnika) oraz piec do 180 stopni. Obsmażyć polędwicę z każdej strony i wsadzić do pieca na około 15 minut.

3. Ugotować w szklance wody suszone grzyby. Odstawić do przestudzenia.

4. Gotową polędwicę wyłożyć z pieca na talerz i odstawić na co najmniej 10 minut, żeby odpoczęła.

5. Na tej samej patelni (nie myć!) rozpuścić łyżeczkę oleju kokosowego i wrzucić pokrojone w kostkę pieczarki i cebulę. Obsmażyć do zrumienienia, dodać musztardę i podsmażyć około minuty całość. Dodać suszone grzyby oraz pół szklanki wody, w której się gotowały. Zredukować całość, aż powstanie gęsty sos.

polędwica wieprzowa 2

Polędwicę podawać pokrojoną w grube plastry z sosem pieczarkowym. Z racji tego, że ziemniaki nie dla mnie (o czym przekonuję się na sto procent dość brutalnie od wczoraj) zjadłam z gotowanym na parze brokułem.

PS. Lubię dobre książki kucharskie i wierzę, że ta taka będzie. https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html Inspiracja to zawsze opcja.

Jakubiak lokalnie

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s