Kalafiorowo-pomidorowe puree

Wizyta u dentysty równa się za każdym razem jedzeniem papki na obiad. To co powstało tym razem to raczej dodatek do obiadu niż pełen posiłek, ale zjeść coś musiałam.

Kalafiorowo-pomidorowe pureepuree z kalafiora


  • 1/2 kalafiora 
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej 
  • 1/2 łyżeczki smalcu
  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon
  • Przyprawy: pieprz, sól, bazylia

1. Jajko ugotować na miękko.

2. W małym garnku zagotować passatę pomidorową. Dodać sól, pieprz i bazylię. Gotować jeszcze przez około 2 minuty.

3. Kalafiora zmielić blenderem na papkę, dodać do garnuszka z passatą. Dołożyć jajko i zmielić wszystko razem blenderem. Gotować przez około 3 minuty.

4. Zdjąć z grzania. Wmieszać musztardę oraz smalec. Puree podawać posypane sezamem lub/i chia.


Nie miałam w planach, żeby to było takie dobre. Miało być tylko zjadliwe i treściwe chociaż trochę. Namiastka obiadu. I tak więcej w siebie nie dam rady wcisnąć – tak to już jest. Dentysta równa się papka i brak apetytu.

Reklamy

One thought on “Kalafiorowo-pomidorowe puree

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s