Zapiekany bakłażan.

Festiwal dodatków.

Warzywa są podstawą na talerzu, szkoda że niektórzy o tym zapominają. To właśnie one są bogate w witaminy i minerały tak bardzo nam potrzebne. To ile tych ich będzie na talerzu zależy tylko od nas. Czy da się przesadzić? Jak ze wszystkim. Trzeba znać umiar i rozsądek, ale ogólnie uważam że minimum stanowi szklanka do posiłku.

Zapiekany bakłażan z pomidorami

bakłażan zapiekany


  • 1 bakłażan
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
  • olej kokosowy do smażenia

1. Bakłażana przekroić na połowę. Łyżką wydłubać miąższ zostawiając około 1 cm od skórki. Posolić i odłożyć na około 15 minut (sól wyciąga goryczkę z bakłażana). Rozgrzać piekarnik do 200 stopni na termoobiegu.

2. Zeszklić poszatkowaną cebulę i czosnek na oleju kokosowym. Dodać pokrojony w kostkę miąższ bakłażana, dodać przyprawy według uznania i podsmażyć przez 3 minuty mieszając od czasu do czasu. Na patelnię wylać pomidory z puszki i zamieszać. Dusić pod przykryciem przez 5 minut.

3. Bakłażany opłukać z soli i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Nałożyć farsz z patelni do powstałych łódeczek i zapiekać w piecu przez około 10 minut. Na ostatnie 2 minuty pieczenia można dołożyć na wierzch ser żółty. Po upieczeniu posypać sezamem lub chia i polać tłuszczem (olej lub oliwa virgin)

*Kolacja: bakłażan i wędzona makrela. Jedna łódeczka w zupełności wystarczyła, żeby się najeść.


Nie samą marchewką człowiek żyje..

Od wczoraj rodziła się we mnie decyzja, czas na małą redukcję. Nic wielkiego i strasznego, ale pofolgowałam sobie z ilością jedzenia na dużym talerzu i teraz muszę opanować trochę apetyt. Waga stoi, obwody stoją – ale psychika trochę boli – plan minimum w trakcie realizacji (wciąż mięso, wciąż warzywa – ale już bez #asienażar). Muszę opanować opuchnięcia i bóle żołądka, które ostatnio mi towarzyszą popołudniami – nie są uciążliwe bardzo, ale są i mnie to irytuje. Muszę odkryć gdzie tkwi haczyk: ilość czy może produkt?

Advertisements

One thought on “Zapiekany bakłażan.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s