Szparagi.

Wszędzie szparagi. Krótki sezon to każdy je i korzysta ile może. Też korzystam.

Smażone szparagi i rzodkiewki.

szparagi z jajem


  • szparagi zielone
  • rzodkiewki
  • jajko
  • szynka parmeńska
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

1. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki (około 3 cm). Rzodkiewki po opłukaniu kroimy dowolnie.

2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa i przykrywamy pokrywką. Obsmażamy mieszając od czasu do czasu około 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy grzanie, wbijamy jajko i kładziemy szynkę parmeńską. Nakrywamy pokrywką i podsmażamy aż białko jajka się zetnie, a żółtko będzie jeszcze płynne.


Kolacja idealna jak dla mnie. A dziś na śniadanie pierwszy raz robiłam jajko w koszulce. Jak to bywa z pierwszymi razami wyszło raczej smutne, ale wciąż pyszne. Będę robić częściej i gęściej.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s