Pizza z cukinii – zaspokojenie.

Ja wiem, keep it simple! ale czasami człowieka nachodzi jak się naogląda jak wszyscy wkoło jedzą. Kombinować trzeba, odejść odrobinę od prostoty na rzecz oszukania smaków, głowy i zachcianek. Natchnienie przyszło samo podczas powrotu do domu i już wpisując kod w domofonie wiedziałam jak to będzie dziś wyglądać.

Pizza (neo)paleo

pizza


ciasto:

  • 1/2 cukinii
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka mąki konopnej
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego

sos:

  • 1 pomidor (średni)
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina oleju kokosowego 

ogólnie: 

  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia
  • dowolne dodatki

1. Cukinię zetrzeć na drobnych oczkach do miski. Wbić jajko, przyprawić i zmiksować na gładką papkę. Dodać mąkę kokosową i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Odstawić na kilka minut (niech ta mąka wchłonie część płynu).

2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni na termoobiegu. W garnuszku rozgrzać odrobinę oleju kokosowego, wrzucić czosnek pokrojony dowolnie i podsmażyć. Dodać pomidory, przyprawić i poddusić około 5 minut. Przełożyć do naczynia blendera, zmiksować i odparować nadmiar płynu w garnku jeżeli jest potrzeba.

3. Do miski z ciastem na pizze dodać mąkę konopną i rozpuszczony olej kokosowy. Zamieszać. Konsystencja powinna być zwarta, żeby było łatwo nadać pizzy kształt koła (nie będzie przypominało ciasta drożdżowego, raczej rzadkie ciasto kruche). Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie rozsmarować na placku dokładnie sos pomidorowy, wyłożyć dodatki i zapiekać kolejne 15 minut obserwując co 5 czy aby przypadkiem jednak się nie przypala.

pizza 2


Dodatki zależą od tego co jecie, na co pozwala Wam wasze (neo)paleo, detoks lub inne dziwne rzeczy które kierują naszymi wyborami żywieniowymi. Czy zaspokoiło to mojego potwora obudzonego podczas obiadu w pracy? Zaspokoiło. Długo za mną chodziła kombinacja pizzy, ale nie miałam wciąż odwagi.

*To jest przepis na jedną porcję – w przypadku wersji dla dwojga: podwoić składniki i wydłużyć czas pierwszego pieczenia do około 20-25 minut. Obserwować!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s