Najlepsza i chyba najprostsza forma słodkiego ziemniaka. Bez zbędnych wstępów.

Bataty pieczone

bataty pieczone


  • 1 batat (średniej wielkości)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (płynnego)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • Sól

1. Batata (wyszorowanego, nie obranego) pokroić na ćwiartki, a następnie na talarki o grubości mniej więcej jednego centymetra. W głęboki talerzu wymieszać je z przyprawami oraz olejem kokosowym.

2. Wyłożyć na papierze do pieczenie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem. Piec przez 10 minut. Po tym czasie obrócić każdy talarek na drugą stronę, zmniejszyć grzanie do 180 stopni i piec przez 15-20 minut obserwując.


Tak, nie obieram batatów. Podobnie jak większości warzyw poza tymi oczywistymi jak seler czy burak. Uważam, że pod skórką kryje się najwięcej. Obieranie to pozbywanie się tego co najlepsze.

Bataty to oczywiście tylko dodatek. Chociaż same w sobie mogą stanowić sycący posiłek to jednak wolę je traktować na talerzu jako składową część czegoś większego. Tutaj ze smażoną piersią kaczki, cukinią i prapryką na surowo. Obiad prawie idealny, którego jedyną wadą było to że za szybko się skończył.

bataty z kaczka

Reklamy