Pieczyste – mielona cielęcina z pietruszką.

Chociaż uwielbiam pieczeń rzymską to wydaje mi się, że to jajko w niej to zbytek szczęścia. Samo mięso z cebulą i czosnkiem to znów wydawało mi się za mało. Właśnie w takich momentach rodzi się we mnie poszukiwać skarbów. Otwieram lodówkę i stoję jak przed telewizorem szukając natchnienia. Buraki to za dużo roboty – no i te dłonie na różowo. Marchewkę już trzymałam w ręce, ale chochlik z tyłu głowy podpowiadał, że przecież miałam nie szaleć z pomarańczowym. Trzecia w kolejności była pietruszka. Idealnie: rąk nie ubrudzę i nie namęczę się, bo wystarczy wyszorować porządnie.

Pieczona pietruszkowa cielęcina

pieczysta cielęcina


  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 500g mielonej cielęciny
  • Przyprawy: sól, pieprz, bazylia
  • 1 jajko
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej kokosowy 

1. Na oleju kokosowym podsmażyć poszatkowaną cebulę i czosnek. Odłożyć do przestygnięcia. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach pietruszkę. Rozgrzać piekarnik do 200 stopniu na termoobiegu.

2. W misce wymieszać dokładnie cielęcinę, cebulę z czosnkiem, startą pietruszkę i jajko. Przyprawić do smaku według uznania. Natrzeć olejem naczynie żaroodporne, przełożyć mięso i wyrównać. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 40 minut zmniejszając nagrzanie do 180 stopni. Na ostatnie 10 minut przełączyć termoobieg na grill.

boczek pieczystego


Życie zweryfikowało – dwie porcje obiadowe i zostało jeszcze trochę na kolację. To ja rozumiem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s