Wariacja ‚bolognese’.

Wspominałam kiedyś, że w poniedziałki gotuję dla M. obiady. Daję się wtedy ponieść inwencji, ale wciąż w zdrowej formie. Sprawia mi to na tyle przyjemności, że miewam ochotę potem odtworzyć tą potrawę w wersji dla siebie. Ostatnio rządzi prostota i dziś gotowałam dwa razy prawie to samo. Moje bogatsze o marchewkę i pietruszkę, M. w wersji na ostro.

Wołowina w sosie pomidorowym. wolowina w pomidorze


  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ puszki pomidorów lub 250g passaty
  • Pół szklanki wody/bulionu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Przyprawy: bazylia, kurkuma, sól, pieprz
  • Olej do smażenia

1. Pomidory przełożyć do garnka z grubym dnem i ugotować. Gdy się zagotuje dodać przyprawy według uznania, wodę (bulion) i zamieszać. Dorzucić startą na średnich oczkach marchewkę lub pietruszkę. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut na średnim ogniu. 2. Pokrojone w drobną kostkę czosnek i cebulę zeszklić na oleju kokosowym. Na patelnię partiami dodawać mięso mielone, doprawić odrobinę pieprzem i obsmażyć z każdej strony. 3. Podsmażone mięso dodać do gotującego się w garnku sosu, zamieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Wychodzą mniej więcej 2 duże lub 3 mniejsze porcje jeżeli dodamy makaron warzywny. wolowina w pomidorze2wolowina w pomidorze3*Wędrujące pomidory i marchewki atakują!


Trochę mnie mniej było tutaj. Spędziłam owocowy weekend u rodziców pełen arbuzów, moreli i resztek truskawek. Sezon się kończy na te czerwone dobrości, ale przyjdzie coś nowego. Równie pysznego. Ważne, że są arbuzy.

Reklamy

One thought on “Wariacja ‚bolognese’.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s