Jeden batat dwie potrawy.

Batat jak każdy wie jest spory. Można kupić oczywiście mniejsze okazy, ale to chyba siedzi w głowie: megalomania. Słodki ziemniak powinien być konkretny skoro płacimy za niego zawrotne 8 zł/kg. Pierwszy sposób powstał z braku czasu: 30 minut na zrobienie całego obiadu po treningu. Drugi to już gotowanie obiadu – trzeba zużyć to co się napoczęło.

1. Placek z batata

batatowy placek


  • pół średniego batata
  • 1 jajko 
  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
  • 1 łyżeczka mąki kokosowej
  • olej kokosowy

Batata zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Wymieszać z jajkiem, przyprawami i mąką kokosową. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego pod przykryciem i na małym grzaniu. Gdy spód będzie ładnie podpieczony (jak na obrazku), przewrócić na drugą stronę za pomocą talerzyka.

* Mój placek został zjedzony z wędzoną makrelą i grillowaną papryką od Oliwki etc. Dodatkowo sałata lodowa z pomidorem i resztką pasty oliwkowej. 

2. Udzik z kurczaka z batatem i pietruszką.

batat z pietruchą


  • pół średniego batata
  • pietruszka
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 udziki z kurczaka (bez kości, przekrojone na płasko)
  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
  • olej kokosowy

Batata i pietruszkę pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno poszatkować. Udziki natrzeć dokładnie olejem kokosowym z przyprawami i odstawić na około 15 minut do lodówki. Suchą patelnię porządnie rozgrzać i wrzucić na nią udziki skórą do dołu (tak jak piersi kaczki). Smażyć pod przykryciem około 3-4 minuty na średnim ogniu, przełożyć na drugą stronę. Po kolejnych 4 minutach zdjąć z patelni i odstawić. Na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać resztę warzyw i podlać odrobiną wody. Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Po 10 minutach dołożyć na chwilę udziki z kurczaka. Jedzenie jest gotowe po kolejnych kilku minutach, zależy od tego jaki lubicie stopień wysuszenia kurczaka.


Takie dwa cuda wyszły. Tak pisząc i patrząc dochodzę do wniosku, że to drugie danie to też raczej jedna porcja jest. Będzie trzeba kombinować.

Reklamy

One thought on “Jeden batat dwie potrawy.

  1. Pingback: em.Bolognese – Emkreacja.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s