Czerwone orzeźwienie.

Gorąco jest. Duszno i porno też przy okazji, nie ma czym oddychać i co gorsza apetyt też nie dopisuje. Głód pojawia się po wysiłku i też jako taki delikatny głos gdzieś z tył głowy mówiący: nakarm mnie, nakarm delikatnie. Skoro prosi to i ma lekko, przyjemnie i na zimno.

Chłodnik z pieczonych pomidorów

chłodnik


  • ok 0,7 kg pomidorów
  • 1 papryka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wody lekko gazowanej
  • 1/2 szklanki świeżej bazylii
  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
  • Oliwa i ogórek do podania

1. Nagrzać piekarnik do 200 stopni na funkcji grill.

2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć pomidory i cebulę przekrojone na pół, ząbki czosnku (nieobrane) oraz całą paprykę. Wstawić do piekarnika na około 15 minut, po około 10 minutach należy odwrócić paprykę na drugą stronę. Po upływie tego czasu uchylić drzwiczki pieca i wystudzić warzywa w środku.

3. Obrać pomidory oraz paprykę ze skórki (pozbyć się też gniazda nasiennego z tej ostatniej), przełożyć do misy blendera razem z cebulą i czosnkiem. Zmielić na gładki mus.

4. W osobnym naczyniu zblendować wodę z przyprawami i bazylią. Dolać do warzyw i zmieszać do połączenia. Odłożyć pod przykryciem na około godzinę do lodówki aby się przegryzł.

5. Podawać z kleksem oliwy oraz pokrojonym w kostkę ogórkiem.


Idealna kolacja po upalnym dniu. Dołożyłam sobie do tego jeszcze boczek, bo świat bez boczku jest smutny. Pomidory mają wreszcie nie tylko kolor ale i smak. Są pyszne, soczyste – no po prostu idealne, a do tego ‚tanie jak barszcz’. Moje biedne posiniaczone ramię musiało dźwigać dodatkowe 2 kilogramy pomidorów więcej niż zwykle. No ale to miłość. Na drugą rękę 3 kilogramy arbuza wzięłam – poranny sobotni trening sponsorowany Starym Kleparzem.

chlodnik obiad

*A tak wyglądał do obiadu. Podany bez ogórka, ale z kleksem oliwy i serem owczym (Kozi Wypas). Na talerzu burger z baraniny, boczek i oliwki (Oliwki etc.

Reklamy

2 thoughts on “Czerwone orzeźwienie.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s