Zapiekanek czar – gratin.

Mój ulubiony sezon! Bakłażany, cukinia, dynia i soczyste pomidory na wyciągnięcie ręki. Cena zachęca, kolory warzyw czarują i nie pozostaje nic innego tylko tworzyć. Szukając inspiracji natknęłam się na gratin z bakłażana w internetach. Pomysł sam w sobie zacny – tylko te ziemniaki. Mimo światłowstrętu i skrętu kiszek zapragnęłam jednak dziś poeksperymentować.

Gratin sezonowy

gratin1


  • 1 bakłażan
  • 1 pomidor
  • ½ cukinii
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek
  • Przyprawy: sól, pieprz
  • 1 łyżeczka mąki kokoswej
  • Olej kokosowy

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni na termoobiegu.

Bakłażana pokroić w talarki o grubości około 1,5 centymetra. Natłuścić olejem kokosowym, posolić i równomiernie rozłożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Zapiekać przez około 10 minut.

W tym czasie na patelni rozpuścić olej kokosowy i zeszlić cebulę pokrojoną w piórka. Dorzucić poszatkowane dowolnie pieczarki, posolić i podsmażyć całość około 5 minut.

Pomidora oraz cukienię pokroić w krążki. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć wpierw cebulę z pieczarkami i na tym ułożyć na przemian bakłażana wyciągniętego z piekarnika, pomidora oraz cukinię. Doprawić, położyć na wierzchu „listki” oleju kokosowego i posypać mąką kokosową. Zapiekać około 15 minut w 200 stopniach.

gratin2gratin3


Mam dziwny sentyment do zdjęć dymiących potraw.

Kubek „nocnik” to natomiast pamiątka, jedna z bardziej wyjątkowych bo najnowsza. Kubki uwielbiam pod każdą postacią – tylko takie wyjątkowe.

Warzywa psiankowate 2015

Advertisements

2 thoughts on “Zapiekanek czar – gratin.

  1. Pingback: Mops w kuchni » Blog Archive » Podsumowanie akcji Warzywa psiankowate 2015

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s