Nadziewana papryka, inaczej.

Czasami mam tak, że uparcie przyczepi się do mnie pomysł i nie chce zostawić głowy póki go nie zrealizuje. Wtedy rozpoczynam żmudny proces ustalania na ile jestem w stanie go zrealizować, a co mogę zrobić jeszcze żeby był bliżej ideału. Tak też wracając z treningu zapragnęłam nadziać dynią i kabanosem bakłażana. Wszystko miałam, ale plan się zmienił w momencie otworzenia lodówki – ta papryka aż się prosiła! Porcja pojedyncza.

Zapiekana papryka z dynią.

nadziana papryka


  • 1 czerwona papryka
  • 1/4 dyni hokkaido
  • 1 kabanos lub kawałek kiełbasy (chorizo na przykład)
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 4 oliwki czarne bez pestek
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano

1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na patelni rozpuścić olej kokosowy i wrzucić pokrojonego w kostkę pomidora. Dynię obrać i pokroić na plastry, odłożyć dwa resztę pokroić w kostkę i dorzucić do pomidora. Przyprawić, zamieszać i odparować nadmiar płynu. Dorzucić pokrojone w kostkę mięsiwo i smażyć całość jeszcze przez ok. 2 minuty.

2. Wyciąć delikatnie z papryki gniazdo nasienne. Do wnętrza wrzucić oliwki i farsz z patelni. Mocno upchać. Zapiekać przez około 20 minut, przydaje się małe naczynie żaroodporne. Na patelni podsmażyć na oleju kokosowym odłożone dwa plastry dyni do zrumienienia. Gotowe!

nadziana papryka1nadzianapapryka3


Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s