Chorizo z dynią i papryką.

Z reguły w niedzielę zapominam o obiedzie. Znaczy się pamiętam, że taki ma być ale zapominam go zrobić. Na szybko więc zjadam co mam i tym razem znów tak było. Gotowanie jednoosobowe, przepis na jedną porcję.

Chorizo z dynią i papryką

chorizo


  • kawałek chorizo (jakieś 8 cm. kiełbasy)
  • 1 zielona papryka
  • 100 g dyni 
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 marchewka
  • 1/2 łyżeczki siemienia lnianego

1. Kiełbasę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić olej kokosowy dorzucić chorizo i smażyć przez 2 minuty. Dorzucić paprykę oraz dynie pokrojone w kostkę, doprawić i smażyć pod przykryciem przez około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodać łyżkę musztardy i dokładnie wymieszać.

2. Marchewkę obrać i zrobić z niej makaron (spiromatem, obieraczką – kto co tam ma). Wrzucić na 2 minuty do gotującej się osolonej wody lub przygotować przez tyle samo czasu na parze. Na talerzu ułożyć marchewkę, chorizo z warzywami i posypać wszystko siemieniem lnianym.

chorizo 2chorizo 3


Pojedzone, a na deser gruszka.

Dodatkowo muszę napisać o moim eksperymencie weekendowym: kawa żołędziowa. Zakupiłam wreszcie i spróbowałam – ani smaczna, ani nie smaczna chociaż kawy nie przypomina. Obłędnie pachnie cynamonem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s