Bakłażan z pastą orzechową.

Są takie odkrycia, które choć oczywiste gdy się przydarzą – olśniewają. Tak było w moi przypadku gdy pierwszy raz spróbowałam Gruzińskich roladek z bakłażana, które nafaszerowane są pastą z orzechów włoskich. Przekąska o tyle fajna, że jedna taka sztuka zaspokaja w zupełności głoda – choć oczywiście za pierwszym razem na jednej się nie skończyło.

Bakłażan z pastą orzechową.

bakłazany

 

  • 1 bakłażan
  • 100g orzechów włoskich 
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • woda
  • Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano
  • Olej kokosowy do posmarowania bakłażana (około 2 łyżek rozpuszczonego)

1. Bakłażana pokroić wzdłuż na jak najcieńsze paski. Rozłożyć na powierzchni płaskiej i posolić, aby pozbyć się goryczki. Odłożyć na około 30 minut. Po tym czasie dokładnie opłukać, osuszyć i nasmarować olejem kokosowym. Posolić i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec przez około 15 minut, po 10 przełożyć każdy plaster na drugą stronę. Bakłażan jest gotowy kiedy zmięknie i przyrumieni się.

2. Orzechy włoskie rozbić w drobny mak – dosłownie. Można się posiłkować dostępnymi w sklepach gotowymi mielonymi lub po prostu rozbić tłuczkiem w opakowaniu (tak jak ja – drodzy sąsiedzi to nie były schaboszczaki :) ). Miał przełożyć do misy blendera, dodać przyprawy oraz roztopioną łyżką oleju kokosowego. Masę należy zblendować dokładnie i w przypadku gdy będzie zbyt gęsta żeby blender sobie poradził można dodać wody według potrzeby.Masa ma być wystarczająco gęsta żeby formować z niej kulki, ale nie powinna być twarda – raczej kremowa.

3. Gdy plastry bakłażana wystygną na jednym końcu umieszczać łyżeczką masę (na oko) i zawijać w zgrabne rulony, można posiłkować się wykałaczką żeby się nie odwijały.

baklazany2


Ot przekąska, zamiast koreczków. W oryginalnym przepisie bakłażana się smaży, ja jednak jestem leniuch z małą patelnią więc wprowadziłam małą modyfikację od siebie, która nie wpływa na smak a jedynie na czas przyrządzenia. No i tak.. można użyć innych orzechów, ale to już nie będzie to samo.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s