Omletów warzywnych nigdy dość, podobno. Buraczki gotowane miałam, więc aż samo się prosiło. Łatwiej i szybciej, a ile radości.

Omlet buraczany

omlet buraczkowy

  • 1 burak (ugotowany)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • olej kokosowy 
  • *opcjonalnie: jabłko

Buraka zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Zmielić blenderem 1/2 startego buraka z jajkami. Dodać resztę buraka oraz mąkę i wymieszać całość łyżką.

Rozgrzać olej kokosowy na patelni, przełożyć masę i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Gdy będzie zrumieniony przełożyć za pomocą talerzyka na drugą stronę i smażyć dalej, aż będzie nam odpowiadał.

Jabłko udusić tak jak tu

omlet buraczkowy2

Reklamy