Szarlotka bez zbóż

Już w czwartek kupiłam jabłka z myślą o szarlotce. Problem jest taki, że o tym zapomniałam :) Typowe dla mnie. Zabrałam się więc do roboty lekko improwizując z tego co miałam akurat w lodówce. Powstało najlepsze ciasto z jabłkami jak do tej pory, a jeżeli zwiększy się ilość składników razy dwa – to i powstanie wierzch i będzie jeszcze bardziej ‚szarlotkowo’.

Szarlotka bez zbóż

szarlotka_raz

Ciasto 

  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 100 g oleju kokosowego/masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 3 jabłka (najlepiej Szara Reneta)
  • cynamon
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżeczka miodu
  • olej kokosowy

Olej kokosowy/masło pokroić w drobną kostkę i rozetrzeć z mąką kokosową palcami. Dodać jajka, miód i sól. Dokładnie połączyć składniki. Ciasto będzie wilgotne, ale nie klejące o raczej zwartej konsystencji. Wykleić dno foremki (najlepiej silikonowej, jeżeli brak takiej wpierw posmarować blaszkę tłuszczem) i odstawić do lodówki na około 20 minut.

W tym czasie obrać i pokroić jabłka. Roztopić olej kokosowy (około łyżeczki) i poddusić jabłka. Jak rozpadną się dodać cynamon i laskę wanilii (wyskrobać ziarenka i wrzucić osobno pozostałe ‚drewienko’). Dusić jeszcze przez około 5 minut na małym grzaniu, a następnie dodać miód już nie podgrzewając.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wstawić blaszkę z ciastem na 5 minut. Następnie gdy lekko się przyrumieni przełożyć jabłka i wstawić do piekarnika na 15 minut zmniejszając grzanie do 180 stopni. 5 minut przed końcem pieczenia można posypać wierzch wiórkami kokosowymi.

szarlotka_dwa

 

Jakie to dobre!

*składniki można zdobyć w Sklepagnex

Superfood w Twojej kuchni

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s