Kurcze wolnowarzone.

Zewsząd atakują mnie mazurki, babki i pisanki – postanowiłam się nie dać! Iść pod prąd. Tak bardzo mocno postanowiłam, że zniknęłam na chwilę obmyślając jak być nonkonformistką gdy zewsząd atakuje mnie Wielkanoc. Przyznać się muszę, że poległam! Ale tak tylko troszkę, bo obiecałam F. farbowanie jajek – tylko tak, naturalnie. Ekologicznie. Czerwoną kapustą i kurkumą. Trzymajcie kciuki, bo w moim wypadku najprostsze eksperymenty kończą się katastrofalnie. Przechodząc jednak do jedzenia: kurczak. Nie dam się i mazurka w tym roku nie będzie, ale taki kurak to już wpasuje się idealnie w rodzinny obiad. Kurcze pieczone odeszło do lamusa od kiedy znam maślany smak drobiu z wolnowaru.

Kurcze wolnowarzone.

kurczak2

  • 1 szczęśliwy kurczak
  • 25 g masła klarowanego (stałego)
  • Przyprawy: sól, bazylia, rozmaryn

1. Wolnowar rozgrzać na poziomie 2 (high) przez około 15 minut. Kurczaka nasmarować solą i bazylią, do środka sypnąć rozmaryn i włożyć masło klarowane. Wstawić w całości ptaka brzuchem do dołu do misy wolnowaru, zmniejszyć grzanie na poziom 1 (low) i zostawić w samotności na około 8 godzin (u mnie noc). Po tym czasie odlać do słoika nadmiar wytopionego tłuszczu (przyda się do sosów), nastawić grzanie na poziom 2 (high) i dusić przez godzinę.

2. Jeżeli macie tyle szczęścia co ja to wnętrzności kurczaka (wątróbka, serce itp.) można wrzucić na tą ostatnią godzinę do misy wolnowaru.

Mam to szczęście, że posiadam wolnowar, ale jeżeli go nie macie – nic straconego. Jest kilka przepisów, które mogę Wam polecić:

Polecam też: kaczkę z wolnowaru!

*A na talerzu wygląda to tak:

Advertisements

2 thoughts on “Kurcze wolnowarzone.

  1. Pingback: Tarta ‚bez zbóż’ z kurczakiem i szpinakiem. – Emkreacja.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s