Kokosowe ciastka z miodem

Młody bardzo chciał upiec ‚ciastka magmowe’. Pełna zapału poprosiłam go o przeczytanie jakie to tajemnicze składniki chowają się za tą nazwą. Oto co otrzymałam: 3 kubki mąki i odrobina lawy. I weź tu bądź dobrym rodzicem. Obiecałam jednak, że upieczemy to upiekliśmy. Obłędnie słodkie od miodu bo F. uparł się żeby dać dużo. Może wreszcie zdobędę serca ciastkożerców.

Kokosowe ciastka z miodem

ciastki_2

  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu*
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/4 kostki masła (50g zwykłego, ok. 75g klarowanego)
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: daktyle, orzechy, wiórki kokosowe

Jajko, miód i masło umieścić w misie blendera i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę oraz sól i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało zwartą, ale wilgotną konsystencję. Wstawić na 15 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni, a na blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Wyciągnąć ciasto z lodówki i formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego (wyjdzie około 8). Układać na blaszce i rozpłaszczać delikatnie ręką do kształtu ciastek. Na wierzch każdego można powbijać opcjonalne dodatki.

Wstawić do piekarnika na 10 minut zmniejszając grzanie do 180 stopni. Po tym czasie wystudzić i można jeść.

ciastki_3ciastki_przedpieczeniem

*F. nalegał aby dać 2 łyżki miodu – za dużo. Jedna starczy :)

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s