em.Bolognese

Każda gospodyni domowa ma swój sposób na ten prawie już legendarny sos pomidorowy, który przysposobił cały świat prosto z Włoch. Sama do swojej metody dochodziłam bardzo długo. Zaczęło się, o zgrozo, od sosów w torebce aż nadszedł ten moment kiedy dotarło do mnie: po co się truć! I tak, wpierw jako sos do makaronów, teraz służy do wszystkiego.

Zanim przejdę jednak do przepisu przedstawię Wam kilka opcji z czym można zjeść taki sos:

  • Warzywne makarony (zrobione za pomocą obieraczki lub tarki spiralnej) – opcja 100% paleo:
    • makaron z cukinii – na surowo, nie wymaga gotowania.
    • makaron z marchewki, rzepy lub pietruszki – zagotować wodę z solą w garnuszku, wrzucić pokrojone warzywa, zdjąć garnek z grzania i odcedzić po 3 minutach.
  • Warzywa – jedzenie tego sosu z makaronem lub czymś co go przypomina to w pewnym sensie tradycja, można go jednak przecież zjeść po prostu z batatem zrobionym na parze, ugotowanymi młodymi ziemniakami (z koperkiem, oczywiście!) lub po prostu z pokrojoną obok cukinią. Nie zamykajmy się w schematach tylko dlatego że istnieją.
  • Placuszki – a jak! Na przykład z takim oto plackiem z batata
  • Kasze bg – opcja samuraj – quinoa, namoczona kasza jaglana, delikatny ryż basmati czy wreszcie gryczana niepalona. Jest dużo opcji – tylko trzeba pamiętać o ilości. Niech nie będą stanowiły większości na talerzu, tylko dodatek do całości.
  • *Makarony bezglutenowe (z kasz i produktów bg, nie chemicznie odglutenione) – opcja samuraj – chociaż sama jem bardzo rzadko (to produkty przetworzone) to nie ma się co oszukiwać, istnieją. Najlepszy w mojej opinii jest ten zrobiony z batatów, ale jego cena powala na kolana.

em.Bolognese

em_blognese

 

  • 1 marchewka
  • 4 średnie pomidory (poza sezonem 250g passaty)
  • 400g mięsa mielonego wołowego
  • 3 małe ząbki czosnki
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, bazylia, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim

1. Łyżkę oleju kokosowego rozgrzać w rondelku i podsmażyć na niej obrane ząbki czosnku. Kiedy zbrązowieją z każdej strony dodać startą na dużych oczkach marchewkę i zamieszać dokładnie. Doprawić solą, pieprzem oraz pomidorami suszonymi. Poddusić pod przykryciem przez około 5 minut. Dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę pomidory (lub passatę). Całość gotować przez około 20 minut i zmiksować blenderem, sos powinien być płynny więc jeżeli za dużo go odparuje dolewać wody. Po tym czasie doprawić bazylią, zmniejszyć grzanie do minimum i gotować jeszcze do 10 minut.

 

2. Mięso mielone obsmażyć osobno na patelni na drugiej łyżce oleju kokosowego. Doprawić pod koniec smażenia (solą i pieprzem). Odparować soki, które puściło i dodać gotowy sos pomidorowy. Wymieszać całość i podgrzewać razem przez 3 minuty.

solo_bologneseem_blogonese_2

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s