Cukinia z kaszą jaglaną i indyk.

Ciąg dalszy kasz bezglutenowych, po ryżu nadeszła pora na jaglaną. Przypominam w tym miejscu, że powinno się ją moczyć – hardcore’owe 12 godzin. Innymi słowy: zanim położysz się spać zalej kaszę jaglaną wrzątkiem, ostudź i wstaw do lodówki. Rano będzie jak znalazł. Ja używam tylko takiej. Wcale tutaj nie chodzi jednak o legendarną gorycz ale o zmniejszenie zawartość lektyn i kwasu fitynowego oraz o zwiększenie przyswajalności wszystkiego co dobre w takiej jaglance. Bierzmy się jednak do dzieła!

Cukinia z kaszą jaglaną i indyk

cukienie_1

  • 1/2 szklanki namoczonej kaszy jaglanej (ok. 50g)
  • 1 duża cukinia
  • 400g indyka (miałam pierś)
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim
  • Olej kokosowy

1. Cukinie przeciąć wzdłuż i małą łyżeczką wydłubać środek, nie wyrzucać – odłożyć na bok, przyda się. Nasmarować olejem kokosowym, posolić lekko i wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika (180 stopni, termoobieg).

2. Kaszę jaglaną opłukać i zalać wodą 1 cm ponad jej poziom w garnku, ugotować. Łyżkę oleju kokosowego rozgrzać na patelni. Mięso z indyka pokroić w paski, nasmarować przyprawami i obsmażyć na patelni z każdej strony. Odłożyć na bok, patelni nie myć. Jeżeli wybiło 15 minut dla łódek cukinii wyciągnąć je z pieca, lekko ostudzić i ułożyć pomiędzy nimi indyka. Nie wyłączać pieca.

3. Kawałki cukinii, które zostały po wydrążeniu pokroić w drobną kostkę. Obsmażyć na tej samej patelni co indyka, dodać ugotowaną kaszę i dokładnie wymieszać. Nafaszerować łódki cukinii i wstawić (z upchanym pomiędzy indykiem :) ) do piekarnika na 15 minut. Z wierzchu można posypać startym kozim serem.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s