Placki z cukinii (wege!).

Od miesiąca mój budzik ma cztery łapy, zimny nos oraz funkcję wibracji dźwiękowej – innymi słowy kot dostał prawo wstępu do sypialni. Wymusiła na mnie zasypianie na brzuchu oraz wczesne wstawanie w weekendy (w tygodniu na szczęście obie wstajemy do życia o tej samej godzinie). M. jest traktowany bardziej łaskawie – póki kot nie galopuje po mieszkaniu to może spać. Wracając jednak do genezy placków: obudziła mnie dziś o 5 rano, w sobotę, pierwszy dzień długiego weekendu. Musiałam sobie dogodzić i postać dłużej nad garami aby oszczędzić sąsiadom zgłoszenia znęcania się nad zwierzęciem.

A przy okazji same placki są wegetariańskie! To nie pierwszy raz – no ale musiałam to uczcić specjalnym tytułem.

Placki z cukinii

placki_cukinia_2.jpg

  • 1 cukinia
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki naturalnie bezglutenowej (u mnie – kokosowa)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • Przyprawy: sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim

1. Cukinię zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki (wcześniej dokładnie umyć i zależnie od upodobań obrać lub nie). Odcisnąć delikatnie nadmiar wody, wbić jajka, dodać mąkę i przyprawy. Wymieszać dokładnie do połączenia składników (masa powinna być dość zwarta, nie lejąca jak ciasto na naleśniki).

2. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i nakładać placki – jedna łyżka, jeden placek.Smażyć pod przykryciem, aż zetną się z wierzchu i przełożyć na drugą stronę. Przytrzymać na patelni aż się zarumienią.

placki_cukiniaplacki_cukinia_gama

.

.

.

*A poniżej całe śniadanie – w całości już nie wege.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s