Bananowe płaskie ciasto (paleo).

Miał być chlebek bananowy, ale wyszedł ‚shortbread’. Przynajmniej tak to wyglądało. Oczywiście nic w kuchni nie dzieję się przez przypadek i w sumie tak właśnie powstają najlepsze potrawy. Są one zdecydowanie wymiałczane – miał być, ale w połowie drogi koncepcja się zmieniła. Jak wygląda to ciasto? Jak każde paleo ciasto na mące kokosowej: płaskie, zbite i słodkie od bananów i miodu. Specjalnie wstawiłam je jeszcze do lodówki żeby zyskało na tym zbiciu i zrobiło się lekko wilgotne.

Bananowe płaskie ciasto.

bananowiec_1

  • 2 banany
  • 3 jajka (średniej wielkości)
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżki miodu (*opcjonalnie)
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • garść nerkowców
  • łyżeczka kruszonych ziaren kakao
  • szczypta soli

1. Oddzielić białka od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Banany rozgnieść widelcem (lub zmielić przy pomocy blendera) z rozpuszczonym olejem kokosowym i miodem jeżeli używamy. Do ubitych białek dodawać pojedynczo żółtka, a następnie delikatnie wmieszać rozbełtane banany. Na końcu obserwując konsystencję dodawać mąkę kokosową – najlepiej dodać 2 łyżki i jeżeli ciasto jest rzadkie dodać 3 łyżkę.

2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przełożyć ciasto do okrągłej foremki (średnica ok. 24 cm), posypać orzechami oraz kakao i wstawić do pieca na około 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i wstawić do lodówki na minimum godzinę.

bananowiec_3

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s