Pieczona łopatka z boczkiem.

Przepis powstał z potrzeby przełamania rutyny – prościej byłoby wrzucić wszystko do wolnowaru i niech samo się robi, ale gdzie tu wyzwanie. Metodą ‚jeszcze chyba pamiętam’ powstała więc ta urocza korona.

Pieczona łopatka z boczkiem.

lopatka_z_boczkiem.jpg

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg boczku 
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • Przyprawy: sól, pieprz, pomidory z czosnkiem i czarnuszką (+ co lubicie np. bazylia, rozmaryn)

1. Olej kokosowy rozpuszcza się już w temperaturze ciała więc najlepiej go po prostu rozpuścić w rękach i nasmarować mięso. Doprawić i jeszcze raz dokładnie ‚pomasować’, zarówno boczek jak i łopatkę.

2. Ułożyć łopatkę w przygotowanym naczyniu żaroodpornym i obłożyć boczkiem wkoło. Odstawić do lodówki na 6 do 12 godzin.

3. Piekarnik ustawić na 200 stopni (termoobieg) i piec przez godzinę. Na ostatnie 10 minut można ustawić grzanie górne (grill). Mięso zostawić do ostygnięcia w piecu.

lopatka_z_boczkiem_1

*taka kuleczka.

A teraz gratis dla wytrwałych! Dziś ledwo chodzę za sprawą ‚najlepszego trenera w mieście’.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s