Żeberka pieczone z ziemniakami.

Ogarnęłam się do życia. Zamknęłam pootwierane rozdziały mego życia i oficjalnie potwierdzam: stabilnie! Ostatnie tygodnie były wypełnione stresem, nerwami i niepewnością. Tak to jest jak człowiek zabiera się za zmiany w życiu i okazuje się, że sprawy nabierają przyspieszonego tempa. Takiego można powiedzieć instant. Świat staną na głowie i ukojenie nerwów znalazłam w pewien leniwy i  wolny poniedziałek – w gotowaniu oczywiście. Powstały żeberka. Pieczone. No i z ziemniakami!

Żeberka pieczone z ziemniakami

zeberka_fryty_1

  • 0,5 kg żeberek
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 5 średnich ziemniaków 
  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim

1. Żeberka poporcjować tak aby w każdym prostokącie była kostka. Nasmarować olejem kokosowym (1 łyżka) i przyprawami. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum godzinę.

2. Ziemniaki dokładnie wyszorować (ja nie obieram, ale to nie reguła). Pokroić na mniejsze ‚frytki’ – około 1,5 cm grubości. Wymieszać z olejem kokosowym (1 łyżka) i solą. Rozłożyć równomiernie w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

3. Żeberka rozłożyć na ziemniakach i wstawić do rozgrzanego pieca. Ustawić minutnik na 20 minut. Po tym czasie obrócić żeberka na drugą stronę. Podpiekać drugie 20 minut (na ostatnie 10 polecam włączyć funkcję grill).

zeberka_fryty_3

Nie mogło być prościej, smaczniej może być natomiast zawsze. Polecam kombinować z ulubionymi przeprawami i dodatkami. Zapiekać na innych warzywach (marchew, pietruszka, batat) i zajadać się ze smakiem!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s