Babeczki gryczane słodzone bananem

Szybki przepis, bo i na szybko robiony. F. chciał coś upiec w sobotę, a w domu jedno jajko, zero miodu i ‚już nie żółty, ale jeszcze nie alkoholowy’ banan. Wymyśliłam na szybko co z czym połączyć i wyszło całkiem, całkiem. Do tego nowość sklepowa pod postacią dżemu 100% z Rokitnika i można powiedzieć, że osiągnęłam pewną błogość przed zmianami w życiu. Na jedną babeczkę idą dwie łyżki ciasta i pół łyżeczki dżemu – dało mi to z podanych składników 3 spore muffinki.

Babeczki gryczane słodzone bananem

babeczka_gryczana_bananowa

  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
  • Dżem 100% – jakikolwiek, chociaż Rokitnik podbił moje serce

1. Banana rozgnieść widelcem i zmieszać dokładnie z jajkiem i olejem kokosowym. Dodać sypkie składniki i połączyć do powstania grudkowatej masy – nie musi być dokładnie, tak tylko żeby całość stanowiła zwartą masę.

2. Piec rozgrzać do 200 stopni. Do przygotowanych foremek na muffinki przełożyć łyżkę ciasta, na środku ułożyć pół łyżeczki dżemu i przykryć z góry drugą częścią ciasta. Delikatnie ugnieść boki rantem łyżki. Piec przez 15 minut, następnie przełożyć do wystygnięcia.

* schowałam je przed kotem do lodówki i okazały się jeszcze lepsze niż na ciepło!

babeczka_gryczano_bananowa_2

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s