Pasta z wątróbki.

Uf! Dużo czasu minęło, ale też ja obecnie mam go odrobinę więcej. Życie wcale nie jest łatwiejsze i będę musiała nauczyć się sztuki kombinowania. Najważniejsze jednak, że prę do przodu. Chociaż ostatnie dni mijają pod znakiem stagnacji, lekkiej nudy to i tak codziennie przede mną pojawiają się nowe wyzwania. A przecież właśnie tego chciałam. Jeden z moich wolnych dni poświęciłam więc na powrót do korzeni – pasta z wątróbki. To właśnie dzięki niej odczarowałam znienawidzone za dzieciaka podroby. Możecie użyć do niej wszystkich warzyw które lubicie, ale ja mam sentyment do prostoty.

Pasta z wątróbki.

pasta_watrobka

  • 0,5 kg wątróbki
  • 1 duża marchewka
  • łyżka oleju kokosowego
  • Sól, pieprz, kurkuma, imbir

1.  Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozpuścić olej kokosowy w rondelku i wrzucić marchewkę. Doprawić solą i dolać ¼ szklanki wody. Gotować aż woda odparuje.

2. Do marchewki dorzucić pokrojoną i oczyszczoną wątróbkę. Doprawić ulubionymi przyprawami. Dusić przez około 10 minut, aż wątróbka się równomiernie ugotuje.

3. Przełożyć do miski i dokładnie zmiksować (lub do misy blendera). Przechowywać w zamkniętym naczyniu i delektować się jak pasztetem.

W następnym wpisie pokażę Wam do czego można wykorzystać przechowywaną w czeluściach lodówki pastę z wątróbki i jak ją przemycić nawet największym niejadkom.

Advertisements

One thought on “Pasta z wątróbki.

  1. Pingback: Naleśniki gryczane. | Emkreacja

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s