Naleśniki gryczane.

Gdzieś na dnie szafki od pół roku czekała na wykorzystanie resztka mąki gryczanej. Nie przepadam za nią, ale w końcu trzeba było zużyć do końca. Myślałam o dodaniu do ciasta, ale tak mi nie leży najbardziej. Klasycznie więc zrobiłam naleśniki, bo właśnie takie z mąki gryczanej najbardziej przypominają ‚zwykłe’.

Naleśniki z mąki gryczanej.

nalesniki

  • ½ szklanki mąki gryczanej
  • ½ szklanki wody
  • 2 jajka
  • 2/3 łyżki oleju kokosowego
  • Sól, bazylia

1. Wszystkie składniki wymieszać w wysokim naczyniu blenderem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie można dolać 2 łyżki wody gdyby konsystencja była zbyt gęsta.

2. Rozgrzać porządnie patelnie i delikatnie nasmarować tłuszczem (olejem kokosowym). Smażyć naleśniki aż będą gotowe do przełożenia – nie rumienić. Po zrumienieniu robią się sztywne i łamliwe.

Nadziane Pastą z wątróbki.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s