Gofry ziemniaczane

Ten moment kiedy nie wiesz czy bardziej masz ochotę na placki ziemniaczane czy gofry. Powstają więc gofry ziemniaczane! Dobrze mieć ugotowane na parze ziemniaki w lodówce :)

Gofry ziemniaczane

gofry ziemniaczane

  • 5-6 ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju kokosowego rozpuszczonego
  • 2 płaskie łyżki mąki kokosowej (lub innej bezglutenowej)
  • Przyprawy: obowiązkowo sól, reszta według uznania

1. Zimne ziemniaki zetrzeć na średnich oczkach tarki i przełożyć do miski. Dodać jajka, olej kokosowy oraz przyprawić. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać gofrownicę i posmarować odrobiną oleju kokosowego.

2. Dodać mąkę, ale nie od razu całą (po łyżce). Obserwować konsystencję, nie może być zbyt zwarta. Ciasto ma trzymać się w całości, nie rozpadać na drobniejsze części i lekko być lekko wilgotne. Podzielić masę na  równe części i przełożyć po jednej do gofrownicy. Smażyć do zarumienienia. Odstawić do ostygnięcia i włożyć kolejną porcję. Każda porcja powinna ostygnąć, zrobi się bardziej chrupiąca.

*Mąka kokosowa jest słodka! Jeżeli checie coś bardziej wytrawnego polecam użyć innej: gryczanej, konopnej lub ryżowej. 

 

Reklamy

2 thoughts on “Gofry ziemniaczane

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s