Ostatnie 6 tygodni spędziłam na diecie pudełkowej, nazwijmy to zmęczeniem materiału lub lenistwem. Nie będę pisać opinii, bo nie dodam nic nowego do tego co już jest w internetach na ten temat. Wygoda wygodą ale jednak nie ma to jak własnoręcznie upieczony klops :)

Klopsy pieczone

klopsy_pieczone_1

500g mięsa mielonego

1 jajko

1 łyżka mąki kokosowej

2 łyżeczki przyprawy Dary Natury (pomidory, czosnek i czarnuszka)

sól, pieprz

oliwa z oliwek (na oko, ja dałam ok. 2 łyżek)

 

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce, najlepiej zrobić to dłońmi. Przykryć miskę i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Piekarnik rozgrzaćdo 200 stopni (góra-dół).
  3. Formować w dłoniach małe klopsy: tylko trochę większe od orzecha włoskiego. ułożyć na plaszce w równych odstępach.
  4. Piec przez 20 minut (po 10 pierwszych minutach obrócić klopsy na drugą stronę).

 

klopsy_pieczone_2

Reklamy